Καρδιοχειρουγός στη Θεσσαλονίκη

O Καμεντσίδης Δημήτρης, είναι Καρδιοχειρουργός με καταγωγή από την ακριτική Μάνη Διδυμοτείχου του Νομού Έβρου.

Πρωτότοκος γιος του Παναγιώτη Καμεντσίδη Γενικού Χειρουργού και της Χριστίνας Καραμπελίδου Αναισθησιολόγου.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και τέλειωσε το 2o Λύκειο Μαλακοπής στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του θα ξεκινήσει την χειρουργική του εκπαίδευση με το γενικό κομμάτι της ειδικότητός του στο τμήμα της Γενικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου του Μοντρέ στο Καντόνι του Βο της Ελβετίας.

Θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του με το γενικό κομμάτι της ειδικότητας στην Πανεπιστημιακή κλινική της Γενικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου της Γενεύης Ελβετίας όπου και θα το ολοκληρώσει.

Θα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του με το ειδικό τμήμα της ειδικότητας της Καρδιοχειρουργικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστημιακό τμήμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γενεύης στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του θα συμπληρώσει όλο το φάσμα της τρέχουσας καρδιοχειρουργικής προγραμματισμένα αλλά και επείγοντα περιστατικά σύμφωνα με το Ελβετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και θα συμμετάσχει, αντιπροσωπεύοντας την Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική της Γενεύης, σε πολυάριθμα διεθνή και εθνικά Ελβετικά συνέδρια είτε ως ομιλητής είτε ως εκπαιδευόμενος.

Μετά το πέρας της ειδικότητας θα εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων καθώς και των φοιτητών ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην Γενεύη της Ελβετίας θα εντρυφήσει σε υβριδικές επεμβάσεις αντιμετώπισης παθήσεων της Ανιούσης Αορτής και σε επιδιορθώσεις της Μιτροειδούς Βαλβίδας με τη χρήση Σκληρού Δακτυλίου. Κατά την πολύχρονη παρουσία του στη Γενεύη και δια μέσου του προγράμματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης θα συμμετάσχει σε πολυάριθμες ανθρωπιστικές αποστολές για τη χειρουργική Θεραπεία ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε υπό ανάπτυξη χώρες αλλά και στην εκπαίδευση των καρδιοχειρουργικών ομάδων των χωρών αυτών.

Εν συνεχεία θα λάβει την πρώτη Γαλλική πανεπιστημιακή βαθμίδα από το πανεπιστήμιο Diderot 7 στο 14ο διαμέρισμα των Παρισίων και θα εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο BichatClaude Bernard στο 18o διαμέρισμα των Παρισίων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Νοσοκομείο BichatClaude Bernard θα είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση όλου του φάσματος της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής αλλά και με τις μεταμοσχεύσεις καρδίας και την τεχνητή καρδιά LVAD. Το Νοσοκομειακό κέντρο BichatClaude Bernard αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας στη χώρα. Το Νοσοκομειακό αυτό κέντρο είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μεταμοσχεύσεων καρδιάς της Γαλλίας και εκ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης. Εκτός των χειρουργικών του υποχρεώσεων είναι επιφορτισμένος με την εκπαίδευση των ειδικευομένων, των φοιτητών ιατρικής καθώς επίσης και με την διεξαγωγή Εθνικών Γαλλικών εξετάσεων για την λήψη ειδικότητας INTERNA.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο νοσοκομείο BichatClaude Bernard και δίπλα στον Καθηγητή Αλέκ Βαχανιάν θα συμμετάσχει στην εξέλιξη πρωτοποριακών τεχνικών ελάχιστα επεμβατικής αντιμετώπισης της Στένωσης της Αορτικής Βαλβίδας (Suprasternal TAVI) καθώς επίσης και της Μιτροειδούς Βαλβίδας (MitraClip) σε πολύ βεβαρημένους ασθενείς με εξαίρετα αποτελέσματα και διεθνή αναγνώριση.

Επιστροφή στην Ελλάδα και καρδιοχειρουργική στη Θεσσαλονίκη

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό. Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη όπου και θα συγκροτήσει καρδιοχειρουργική ομάδα και θα ξεκινήσει τη συνεργασία με την κλινική Άγιος Λουκάς στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στην Κλινική Άγιος Λουκάς πραγματοποιούνται από την ομάδα μας επεμβάσεις που καλύπτουν όλα το φάσμα της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη μπάι πας (by pass), με ή χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας ανάλογα με τη φύση του εκάστοτε περιστατικού, η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας με μηχανική ή βιολογική βαλβίδα ή η επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας με χρήση δακτυλίου, η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με μηχανική ή βιολογική βαλβίδα, η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της ανιούσης αορτής, η αντιμετώπιση παθήσεων της ανιούσης αορτής που ενέχουν και την αορτική βαλβίδα με συνδυαστικές επεμβάσεις είτε αντικατάστασης της ανιούσης αορτής και της αορτικής βαλβίδας επέμβαση (Bentall de Buono) είτε αντικατάσταση της ανιούσης αορτής και επιδιόρθωση και διατήρησης της αορτικής βαλβίδας επέμβαση (Tirone David) .

Επίσης ρουτίνα αποτελούν για την ομάδα μας οι συνδυαστικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις δηλαδή, αντικατάσταση βαλβίδας και αορτοστεφανιαία παράκαμψη μπάι πας (by pass), αντικατάσταση δυο καρδιακών βαλβίδων καθώς επίσης και η χειρουργική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων της ανιούσης αορτής σε συνδυασμό με την αντικατάσταση ή την επιδιόρθωση μιας καρδιακής βαλβίδας.

Σε συνεργασία με τους επεμβατικούς καρδιολόγους της κλινικής Άγιος Λουκάς η ομάδα μας πραγματοποιεί ελάχιστα επεμβατική υπερστερνική, Suprasternal, εναπόθεση αορτικής βαλβίδας.

O Καρδιοχειρουργός Καμεντσίδης Δημήτριος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, της Εταιρίας Αθηρωμάτωσης Βορείου Ελλάδος, της Καρδιολογικής εταιρίας Βορείου Ελλάδος, του Κολλεγίου Καρδιοχειρουργών Παρισίων, του Ιατρικού Συλλόγου Παρισίων και του Ιατρικού Συλλόγου του καντονιού της Γενεύης στην Ελβετία.

Κατέχει επίσης τον τίτλο Fellow of the European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons, FETCS, της Ευρωπαϊκής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής Εταιρίας μετά από επιτυχείς Ευρωπαϊκές εξετάσεις.