Παθhσεις & Επεμβaσεις

Καλυπτουμε ολο το φασμα της συγχρονης καρδιοχειρουργικης

Παθhσεις & Επεμβaσεις

Καλυπτουμε ολο το φασμα της συγχρονης καρδιοχειρουργικης

συγχρονη καΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η ομάδα μας αποτελούμενη από επιτελείο έμπειρων καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων, έχει ως στόχο, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και πρωτοποριακών τεχνικών τόσο στην επεμβατική καρδιολογία όσο και στην καρδιοχειρουργική.

Με εφόδια την ειδίκευση σε υψηλού επίπεδου πανεπιστημιακά κέντρα (νοσοκομείο Γενεύης) και την εμπειρία από εκτέλεση πολυαρίθμων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων τόσο στην Ελβετία όσο και στην Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα, υποσχόμαστε την αίσια έκβαση των επεμβάσεων.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Παθήσεις της Καρδιάς που αντιμετωπίζουμε

Στεφανιαία Νόσος (Bypass)
Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής
Στένωση / Ανεπάρκεια Αορτικής Βαλβίδας
Στένωση / Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας
Μεσοκολπική Επικοινωνία
Ανεπάρκεια Τριγλωχινας Βαλβίδας
Όγκοι καρδιάς π.χ. Μύξωμα
Συμπιεστική Περικαρδίτιδα / Όγκοι - Κύστες Περικαρδίου
Αορτικός Διαχωρισμός
Συνδυασμοί παθήσεων
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Εισαγωγή

Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών υπηρεσιών, όλες σχεδιασμένες για να παρέχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ασθενείς μας.

Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ανώτερη χειρουργική φροντίδα με μειωμένο κίνδυνο και ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης.

Ανεξάρτητα από το είδος της καρδιοχειρουργικής που χρειάζεστε, θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που να ανταποκρίνεται στις μοναδικές σας ανάγκες και περιστάσεις.

Στεφανιαία νόσος

Στεφανιαία νόσο έχει ένας ασθενής όταν παρουσιάζει στένωση σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες και τους κλάδους της καρδιάς.

Ο καρδιοχειρουργός χρησιμοποιώντας μοσχεύματα (τις έσω θωρακικές αρτηρίες και φλεβικά μοσχεύματα από τα κάτω άκρα) παρακάμπτει τα σημεία της στένωσης. Το ένα άκρο του μοσχεύματος συρράφεται στην αορτή και το άλλο αναστομώνεται στο αμέσως επόμενο σημείο από τη στένωση, που ο καρδιοχειρουργός κρίνει κατάλληλο για την πληρέστερη αιμάτωση του μυοκαρδίου του ασθενούς.

Το ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς γίνεται με χρήση γενικής αναισθησίας. Συνήθως χρησιμοποιείται και εξωσωματική κυκλοφορία. Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτελεί τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το αίμα εκτρέπεται στο μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, όπου οξυγονώνεται και επιστρέφει εκ νέου στο σώμα του ασθενούς τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και το σώμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί εξωσωματική κυκλοφορία και οι αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις διενεργούνται με πάλλουσα καρδιά. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ειδικός χειρουργικός εξοπλισμός που κρατάει ακινητοποιημένα τμήματα της καρδιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στον καρδιοχειρουργό να πραγματοποιήσει την αορτοστεφανιαία παράκαμψη ενώ η καρδιά πάλλεται.

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη, το γνωστό σε όλους μπάι πας (by–pass), αποτελεί επέμβαση ρουτίνας και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από εξαήμερη νοσηλεία.

Αορτική βαλβίδα

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Ο χειρουργός αφαιρεί τη νοσούσα βαλβίδα (η βαλβίδα μπορεί να παρουσιάζει στένωση ή ανεπάρκεια ή μεικτή βλάβη) και γίνεται αντικατάστασή της είτε από μηχανική (μεταλλική βαλβίδα με μεγάλη διάρκεια ζωής) είτε από βιολογική (χοιρινή ή βόια με διάρκεια ζωής άνω των 15 ετών). Μετά την αντικατάσταση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας από την προσθετική μηχανική ή βιολογική εγχειρητικά, ακολουθεί επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης και λειτουργίας της προσθετικής αορτικής βαλβίδας με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.

Η χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γίνεται με χρήση γενικής αναισθησίας και εξωσωματικής κυκλοφορίας. Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτελεί τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το αίμα εκτρέπεται στο μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, όπου οξυγονώνεται και επιστρέφει εκ νέου στο σώμα του ασθενούς τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και το σώμα.

Πλέον η χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας θεωρείται μία επέμβαση ρουτίνας με πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση νοσηλεύονται στην κλινική περίπου έξι ημέρες.

TAVI – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Η θεραπεία της διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI) προτείνεται σε υπέργηρους ασθενείς και σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, λόγω του υψηλού κινδύνου από ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένη ομάδα καρδιοχειρουργών σε συνεργασία με επεμβατικούς καρδιολόγους.

Δια μέσου της ανωνύμου αρτηρίας και με μια μικρή τομή 5 εκατοστών πάνω από το στέρνο (Suprasternal TAVI) ή διαδερμικά μέσω μηριαίας αρτηρίας εφόσον είναι εφικτό, προωθείται στη θέση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας καθετήρας πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένη η βιολογική βαλβίδα. Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία, συνήθως διαρκεί 2 ώρες και απαιτεί νοσηλεία στην κλινική από 3 έως 6 ημέρες.

Mιτροειδής βαλβίδα

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας εφαρμόζεται κυρίως στις βαλβίδες με στένωση. Αυτή η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται επίσης σε ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, εφόσον ανατομικά ή λειτουργικά είναι καλύτερη μακροπρόθεσμη θεραπεία για τον ασθενή.

Ο καρδιοχειρουργός αφαιρεί τη νοσούσα βαλβίδα και γίνεται αντικατάστασή της είτε από μηχανική (μεταλλική βαλβίδα με μεγάλη διάρκεια ζωής) είτε από βιολογική (χοιρινή ή βόια με διάρκεια ζωής άνω των 15 ετών). Μετά την αντικατάσταση της αυτόχθονης μιτροειδούς βαλβίδας από την προσθετική (μηχανική ή βιολογική) εγχειρητικά, ακολουθεί επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης και λειτουργίας της προσθετικής μιτροειδούς βαλβίδας με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς.

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Στην επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας διατηρείται η βαλβίδα του ασθενούς και ανάλογα με τη βλάβη γίνεται τοποθέτηση δακτυλίου βαλβιδοπλαστικής, σε συνδυασμό με τους κατάλληλους επιδιορθωτικούς χειρισμούς στο επίπεδο των γλωχίνων ή των τενόντιων χορδών για να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Μετά την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας διεγχειρητικά, ακολουθεί επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας της βαλβίδας με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.

Με τη μέθοδο της επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας οι ασθενείς μετεγχειρητικά δε χρειάζεται να λαμβάνουν αντιπηκτικά εφ’ όρου ζωής και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ή λοίμωξη της βαλβίδας είναι πολύ μικρότερος.

Στην αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας αλλά και στην επιδιόρθωση, γίνεται χρήση γενικής αναισθησίας και εξωσωματικής κυκλοφορίας. Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτελεί τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το αίμα εκτρέπεται στο μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, όπου οξυγονώνεται και επιστρέφει εκ νέου στο σώμα του ασθενούς τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και το σώμα.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση νοσηλεύονται στην κλινική περίπου έξι ημέρες.

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ – MITRACLIP

Η θεραπεία της διαδερμικής επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας (MITRACLIP) προτείνεται σε υπέργηρους ασθενείς και σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, λόγω του υψηλού κινδύνου από ένα ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς. Αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επεμβατικούς καρδιολόγους, όπου μέσω μηριαίας προσπέλασης και με τη βοήθεια καθετήρα, τοποθετείται ένα clip – ένας «συνδετήρας» στη μιτροειδή βαλβίδα μειώνοντας κατά πολύ την ανεπάρκειά της.

Θωρακική αορτή

Σε περιπτώσεις που η αορτική βαλβίδα λειτουργεί καλά και το ανεύρυσμα βρίσκεται στην ανιούσα αορτή, γίνεται εκτομή της νοσούσας περιοχής και αντικατάστασή της από ευθύ συνθετικό μόσχευμα.

Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα βρίσκεται στην αορτική ρίζα όπου περιλαμβάνονται και τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών, γίνεται εκτομή και αντικατάσταση ολόκληρης της αορτικής ρίζας, επανεμφύτευση των στεφανιαίων αγγείων στο συνθετικό μόσχευμα, επιδιόρθωση και διατήρηση της αορτικής βαλβίδας (επέμβαση Tirone David).


Μία ακόμη επιλογή είναι η τοποθέτηση βαλβιδοφόρου συνθετικού μοσχεύματος. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αντικατάσταση της ανιούσας αορτής και της αορτικής βαλβίδας, καθώς και επανεμφύτευση των στεφανιαίων αγγείων στο συνθετικό μόσχευμα (επέμβαση Bentall de Buono).

Η αορτική ρίζα έχει καλύτερη αιμοδυναμική συμπεριφορά με τη διατήρηση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας και ο ασθενής είναι απαλλαγμένος των επιπλοκών των προσθετικών βαλβίδων.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για το ανεύρυσμα του αορτικού τόξου είναι η αντικατάσταση του ημιτόξου ή και ολόκληρου του αορτικού τόξου με ή χωρίς την επέμβαση Elephant Trunk περιφερικά στην κατιούσα αορτή.

Η επέμβαση γίνεται με χρήση γενικής αναισθησίας και εξωσωματικής κυκλοφορίας. Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτελεί τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το αίμα εκτρέπεται στο μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, όπου οξυγονώνεται και επιστρέφει εκ νέου στο σώμα του ασθενούς τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και το σώμα.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση νοσηλεύονται στην κλινική περίπου έξι ημέρες.

Τριγλώχινα βαλβιδα

Στην επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας διατηρείται η αυτόχθονη βαλβίδα του ασθενούς, τοποθετείται δακτύλιος βαλβιδοπλαστικής στην περιφέρεια της βαλβίδας και αναλόγως της βλάβης γίνεται τοποθέτηση συνθετικών χορδών, επανασύνδεση πτυχών ή εκτομή περίσσειας ιστού από τη βαλβίδα.

Μετά την επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας εγχειρητικά, ακολουθεί επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας της βαλβίδας με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.

Η επιδιόρθωση της βλάβης της τριγλώχινας βαλβίδας είναι η πρώτη επιλογή χειρουργικής θεραπείας από τον καρδιοχειρουργό. Με τη μέθοδο αυτή οι ασθενείς μετεγχειρητικά δε χρειάζεται να λαμβάνουν αντιπηκτικά για το υπόλοιπο της ζωής τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή λοίμωξη της τριγλώχινας βαλβίδας και διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα η λειτουργία της καρδιάς.

Στην επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας αλλά και στην αντικατάσταση γίνεται χρήση γενικής αναισθησίας και εξωσωματικής κυκλοφορίας. Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτελεί τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το αίμα εκτρέπεται στο μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, όπου οξυγονώνεται και ύστερα επιστρέφει εκ νέου στο σώμα του ασθενούς τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και το σώμα.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση νοσηλεύονται στην κλινική περίπου έξι ημέρες.

Με δόγμα την αξιοπρέπεια στη σχέση ιατρού ασθενούς και όπλα μας τις σύγχρονες μεθόδους της καρδιοχειρουργικής εγγυόμαστε την συνέχεια στην επιτυχία του έργου μας.

"ΑΡΙΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ"

"ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΣΤΕΡΝΟΤΟΜΗΣ"

"ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΙΜΟΞΕΩΝ"

"μειωνονται οι μεταγγισεισ αιματοσ."